Häät:

Tahdon! Tahdon!

Avioliiton solmimisessa vihittävät sitoutuvat toisiinsa julkisesti ja liitto saa yhteiskunnallisen vahvistuksen. Avioliitto voidaan solmia joko kirkollisesti tai siviiliviranomaisen edessä. Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä oikeudellinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta.

Esteiden tutkinta
Ennen vihkimistä on avioliittoon aikovien pyydettävä avioliiton esteiden tutkintaa. Aikaisemmin käytettiin sanaa "kuulutukset". Sen voi monella tavalla: jommankumman kotiseurakunnan kirkkoherranvirastossa tai digi- ja väestötietoviraston toimipisteessä (=maistraatissa) tai sähköisesti tästä linkistä. Todistuksen saa kahdeksantena päivänä tutkinnan pyytämisestä ja se on voimassa 4 kuukautta. "Kuulutukset" voidaan lukea kirkossa.

Lue lisää esteiden tutkinnasta

Kirkollinen vihkiminen

Kirkollinen vihkiminen voidaan toimittaa, jos eri sukupuolta olevat kihlakumppanit ovat rippikoulun käyneitä evankelisluterilaisen kirkon jäseniä tai jos toinen on rippikoulun käynyt kirkon jäsen ja toinen kuuluu johonkin muuhun kristilliseen kirkkoon tai uskontokuntaan.

Vihkimisen ajankohdasta sovitaan kirkkoherranvirastossa. 

Kirkollinen vihkiminen voidaan toimittaa kirkossa, kotona tai jossakin muussa papin kanssa erikseen sovittavassa paikassa. Toimituksessa on oltava läsnä vähintään kaksi todistajaa. Kirkollinen vihkiminen on luonteeltaan aina jumalanpalvelus. Vihkimisessä käytettävästä musiikista ja muusta sisällöstä on syytä keskustella etukäteen vihkipapin ja ehkä vielä erikseen -kanttorin kanssa. Tavallisimmista musiikkitoiveista välittyy kanttorille tieto myös papin kautta.

Jos vihkipari tulee muualta kuin Orimattilasta, toivomme parin ensisijaisesti tuovan oman seurakunnan vihkiraamatun mukanaan. Jos tämä ei ole mahdollista, Orimattilan seurakunta toki lahjoittaa vihkiraamatun.
 

Rakkautta ja rukousta

Avioliiton kirkollinen siunaaminen

Jos vihkipari ei halua kirkollista vihkimistä tai ei voi sitä saadakaan, avioliitto solmitaan siviilivihkimisellä. Se toimitetaan maistraatissa. Siviilivihkimisen jälkeen voidaan pyydettäessä toimittaa avioliiton kirkollinen siunaaminen, kun puolisot ovat eri sukupuolta. Avioliiton siunaaminen voi tapahtua vaikka samana tai seuraavana päivänä vihkimisen jälkeen - tai sen voi järjestää vaikka seuraavana kesänä. Avioliiton voi siunata vain kerran.

Rukoushetki avioliiton solmimisen vuosipäivänä

Tällainen rukoushetki voidaan viettää hyvinkin erilaisissa tilanteissa, eikä sen tarvitse osua samalle päivämäärälle kuin taannoinen vihkiminen. Tasan vuosi vihkimisestä, viisi, kymmenen, kaksikymmentäviisi, viisikymmentä - sopisiko niiden yhteyteen pieni rukoushetki?  Vastaavan hetken voi viettää kirkossa, kappelissa tai kotona vaikkapa silloin kun pariskunta löytää toisensa uudelleen vaikeuksien jälkeen tai haluaa itselleen muistutuksen sitoutumisesta.

Rukous samaa sukupuolta olevan parin kanssa heidän juhlassaan

Seurakuntien jäsenissä on myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia. Rakkaus sitoutuu toiseen. Uusi avioliittolaki astui voimaan 1.3.2017. Kaikki lain mukaisessa järjestyksessä solmitut avioliitot ovat oikeita avioliittoja. Kirkossamme on erilaisia käsityksiä ja toimintatapoja samaa sukupuolta olevien kirkollisen vihkimisen suhteen. Jokaisella on oikeus kiittää ja iloita elämän lahjoista ja pyytää liitolleen sitoumisen rohkeutta ja arjen kestävää rakkautta.  Kaikkien avioparien puolesta voidaan rukoilla. Yhteinen rukoushetki samaa sukupuolta olevien puolisoiden kanssa voidaan piispojen ohjeen mukaisesti järjestää soveltamalla rekisteröidyn parisuhteen rukousta. 

 

 

Kirkko ja uusi avioliittolaki 1.3.2017 lähtien

Avioliittolaki muuttui 1.3.2017. Se haastaa perinteistä ajattelua niin kirkossa kuin yhteiskunnassakin. Kirkon näkökulmiin voi tutustua kirkon yhteisillä nettisivuilla. Kirkossa on tuotettu materiaalia kunnioittavaan keskusteluun eri tavalla ajattelevien kesken.

Avioliittokysymys ei ole pelastuskysymys. Ihminen pelastuu yksin armosta, yksin uskosta ja yksin Kristuksen tähden. Meitä ei pelasta näkemyksemme ja tulkintammme avioliitosta.

Piispainkokouksen selonteko toteaa: "Kirkko on kaikkia varten. Samaa sukupuolta olevat parit ovat tervetulleita kaikkeen kirkon toimintaan ja heitä tulee kohdella perheenä, vaikka heidän avioliittonsa onkin solmittu muussa kuin kirkon järjestyksessä."

 

 

Marsseja ja muuta musiikkia

Vihkitoimituksessa musiikilla on tärkeä merkitys. Musiikki kertoo tilaisuuden luonteesta jumalanpalveluksena, jossa iloitaan Jumalan luomistyön lahjoista. Musiikki ilmaisee iloa ja kiitosta, rakkautta ja juhlahetkeä. Kaikki tällä sivulla esitelty musiikki sopii myös avioliiton kirkolliseen siunaamiseen.

Suosituimmat häämarssit

Yleensä vihkitilaisuuden alussa ja lopussa soitetaan ”häämarssi” – vaikka harva suosituimmista itse asiassa on marssi. Eniten käytetään seuraavia:


• J. Pachelbel: Canon in D
• E. Melartin: Juhlamarssi (Prinsessa Ruususen häämarssi)
• T. Kuula: Häämarssi
• M. Hakanpää: Trumpettisävelmä
• F. Mendelssohn: Häämarssi (Kesäyön unelma)
• J.S. Bach: Preludi F-duuri
• J. Kokkonen: Hääsoitto
• R. Wagner: Morsiuskuoro
• J. Clarke: Trumpet voluntary
• H. Purcell: Trumpet Tune in D
• G. Verdi: Juhlamarssi
• E. Elgar: Pomp & Circumstance

Jos hääpari toivoo jotain harvinaisempaa häämarssia, on parin syytä ottaa ajoissa yhteyttä kanttoriin. Kanttori ei samalla viikolla enää ennätä harjoitella aivan vierasta kappaletta. Kaikki kappaleet eivät myöskään ole uruilla soitettuina parhaimmillaan. Emme myöskään suosi levyltä tulevaa musiikkia kirkon vihkitilanteissa, kun tilassa on mahdollista kuulla live-musiikkia.

Häävirsi

Kirkollinen vihkiminen voidaan toimitta ilman yhteistä virttä, mutta suosittelemme ehdottomasti sen mukaan ottamista. Virttä laulamalla paikalla oleva seurakunta osallistuu vihkimiseen ja rukoukseen. Virsi yhdistää. Virsi sanoittaa vihkitilaisuuden tuntoja.

Yleisimmin vihkitilaisuuden virsi valitaan seuraavista:
* Virsikirjan osiosta Avioliitto (virret 238–241) ja virsikirjan jumalanpalveluliitteestä avioliittoon vihkimiseen tehdyt uudemmat laulut eli numerot 816–824
* Virsikirjan osiosta Perhe (esimerkiksi 464, 465, 470, 471)
* Kiitosvirret (virsikirjan osio Kiitos ja ylistys, esimerkiksi 332)
* Vuodenaikaan (esimerkiksi Suvivirsi 571) ja luomistyöhön (esimerkiksi Soi kunniaksi Luojan 462) liittyvät virret

Löydät virsikirjan myös netistä.

Muuta musiikkia

Vihkitilaisuudessa voi olla myös muuta musiikkia: yksinlaulua, yhtyelaulua, kuorolaulua tai soitinmusiikkia. Muusta musiikista on aina neuvoteltava kanttorin kanssa. Kirkollinen vihkiminen on jumalanpalvelus ja musiikki sen mukaista; parin toiveita eri musiikkityyleistä kyllä kuunnellaan ja otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan. Moni hääparille tärkeä musiikkikappale sopii erinomaisesti vihkimisen jälkeisessä hääjuhlassa kuunneltavaksi.

Orimattilan seurakunta on tuottanut oman vihkimusiikkilevyn keväällä 2010. Se on tarkoitettu avuksi vihkitilaisuuden suunnitteluun, mutta levyn äärellä voi myös muistella. Levyn saavat omakseen parit, jotka käyvät pyytämässä kirkkoherranvirastolla avioliiton esteiden tutkintaa. Sen voi myös saada vihkipapilta. Levy ei ole myynnissä.
 

Hääpari laskeutuu iloisina kirkon rappusia alas, ilmassa on heitettyä riisiä.

Ennen vihkimistä avioliiton esteet on tutkittava. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu, ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkinnan voi hoitaa ev.lut.kirkon asiointipalvelussa.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku