Virkatodistukset ja sukuselvitykset

Virkatodistuksia ja sukuselvityksiä voi tilata:

- Yksityishenkilöt sähköisellä lomakkeella (klikkaa alla olevaa kuvaketta):

Linkki avautuu uudessa välilehdessä

- Yhteisöt ja yritykset, esim. pankit ja asianajotoimistot voivat tilata virkatodistuksen omalla sähköisellä lomakkeellaanLinkki avautuu uudessa välilehdessä (Linkki avautuu uudessa ikkunassa). Huomioithan, että lomakkeeseen ei saa laittaa henkilötunnuksen loppuosaa eikä lomakkeella pysty tilaamaan sukututkimusta.

- puhelimitse Orimattilan seurakunnan kirkkoherranviraston numerosta 03 874600 (ma-ti klo 12-15 ja ke-to klo 9-12) tai Päijät-Hämeen keskusrekisterin osakasseurakuntien kirkkoherranvirastoista (yhteystiedot)Linkki avautuu uudessa välilehdessä.

- asioimalla paikan päällä kirkkoherranvirastossa viraston aukioloaikoina osoitteessa Orionaukio 2 C, 2. krs, Orimattila (katso aukioloajat täältä)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

- asioimalla Lahden seurakuntayhtymän Asiointi- ja palvelupisteessä Vapaudenkatu 6, Lahti.

Hinnat ja toimitusajat

Virkatodistusten ja sukuselvitysten hinnat Päijät-Hämeen aluekeskusrekisterin palvelumaksuhinnastossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Virkatodistukset ja sukuselvitykset pyritään toimittamaan kahden viikon kuluessa tilauksesta. Lomakausina toimitusaika voi olla pidempi, mutta enintään kuusi viikkoa.

Virkatodistukset ja sukuselvitykset

Virkatodistus (ns. elää-todistus)

Todistus elossa olevasta seurakunnan jäsenestä tilataan siitä seurakunnasta, jossa hän on kirjoilla. Todistusta tilattaessa on ilmoitettava henkilötiedot sekä todistuksen käyttötarkoitus. Passia tai ajokorttia varten ei enää tarvita virkatodistusta.

Todistuksen voi tilata myös Päijät-Hämeen aluekeskusrekisteriin kuuluvien osakasseurakuntien kirkkoherranvirastoista tai Lahden seurakuntayhtymän asiointi- ja palvelupisteestä (Vapaudenkatu 6).

Virkatodistus (ns. elää-todistus) ulkomaan viranomaisille

Ulkomaan viranomaisia varten voimme toimittaa virkatodistuksia monikielisellä lomakkeella. Lomakkeen kielinä ovat suomi, ruotsi, englanti, saksa ja ranska.

Ulkomaan viranomaiselle toimitettava virkatodistus tulee vahvistaa julkisen notaarin toimesta. Lisäksi voidaan tarvita vielä ulkoasiainministeriön ja kyseisen valtion edustusten vahvistaminen. Virkatodistuksen vahvistaminen jää asiakkaan tehtäväksi.

Sukuselvitys vainajasta

Sukuselvitystä tarvitaan yleisimmin perunkirjoitukseen ja kuolinpesän asioiden hoitoon. Vainajasta tarvitaan perunkirjoitusta varten katkeamaton sukuselvitys 15 ikävuodesta lähtien.

Vuoden 2013 alusta alkaen on otettu käyttöön kirkon yhteinen jäsenrekisteri, joka kattaa kaikki Suomen evankelis-luterilaiset seurakunnat 1.10.1999 alkaen. Tämä tarkoittaa, että seurakunta, jossa henkilö on ollut viimeksi kirjoilla, voi yhdellä todistuksella todistaa henkilön 1.10.1999 jälkeiset kirjoillaoloajat eri ev.lut. seurakunnissa. Todistukset vainajasta 1.10.1999 edeltävältä ajalta tilataan niistä ev.lut. seurakunnista tai muista rekistereistä, joissa hän on tuolloin ollut kirjoilla.

Päijät-Hämeen aluekeskusrekisteriin kuuluvat Lahden seurakuntayhtymän seurakuntien (Keski-Lahti, Laune, Joutjärvi, Salpausselkä ja Nastola) lisäksi Asikkalan, Heinolan (Heinolan kaupunki- ja maasrk), Hollolan (myös Hollolan kappeliseurakunnat Kuhmoinen, Kärkölä ja Padasjoki), Iitin, Orimattilan (myös Orimattilan kappeliseurakunta Artjärvi) ja Tainionvirran (Hartola ja Sysmä) seurakunnat. Päijät-Hämeen aluekeskusrekisterin seurakuntien osalta riittää vain yksi virkatodistustilaus (sukuselvitys). Mainitse tilausta tehdessä, minkä seurakuntien osalta todistus tilataan. Voit tilata todistuksen mistä tahansa aluekeskusrekisterin seurakunnasta.

Jos henkilö ei ole kuulunut mihinkään seurakuntaan, on sukuselvitys tilattava Digi- ja väestötietovirastosta.

Valmis sukuselvitys pyritään toimittamaan kahden viikon kuluessa tilauksesta. Lomakausina toimitusaika on hieman pidempi.

Sukuselvitystä ei saa käyttää sukututkimukseen. Väestötietolain 30 § 1 momentin mukaan tietoja saa käyttää ainoastaan siihen tarkoitukseen, johon ne on luovutettu.

Sukututkimus

Tulosta tästä sukututkimustilauslomake. Täytä ja lähetä se postitse seurakuntaan osoitteeseen Orimattilan seurakunta, Orionaukio 2 C, 16300 Orimattila tai toimita kirkkoherranvirastoon.

Sukututkijan tulee toimittaa sukututkimusrekisteriä koskeva tietosuojaseloste tai muu vastaava asiakirja tilauksen yhteydessä.

Tietoja suvun elossa olevista jäsenistä on hyvä ensisijaisesti kerätä heiltä itseltään. Tällöin voidaan varmistua tietojen oikeellisuudesta ja siitä, ettei rekisteröity halua käyttää hänelle tietosuoja-asetuksen 21 artiklassa annettua oikeutta vastustaa omien tietojensa käsittelyä sukututkimuksessa.

Sukututkimusten osalta toimitusaikamme on noin kolme kuukautta.

Tietosuoja

Orimattilan seurakunnan jäsentietojärjestelmästä annettavien todistusten rekisteriviranomainen on 1.2.2019 alkaen Päijät-Hämeen seurakuntien keskusrekisteri. Keskusrekisterin tietosuojaselosteen löydät täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.