Uutislistaukseen

Kokoontumisrajoitukset jatkuvat 4.1.2021 asti

Seimiasetelma Orimattilan kirkossa

PÄIVITETYT KORONARAJOITUKSET ORIMATTILAN SEURAKUNNASSA 4.1.2021 asti

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä (PHHYKY) on 25.11.2020 todennut koko Päijät-Hämeen alueen siirtyneen koronaepidemian leviämisvaiheeseen. PHHYKY:n 8.12.2020 tiedotteen mukaan tilanne ei ole parantunut, vaan koko maakunta on edelleen leviämisvaiheessa. Päijät-Hämeen koronayhteistyöryhmä on tehnyt 8.12.2020 linjauksen yleisötilaisuuksiin liittyvistä rajoituksista (”Yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten henkilömäärä on enintään 10 henkilöä. Tällöinkin on noudatettava turvavälejä.”)  ja on pyytänyt Etelä-Suomen aluehallintovirastoa (AVI) tekemään asiassa päätöksen. AVIn päätös on tulossa tällä viikolla. AVIn tartuntatautilain perusteella määräämät kiellot eivät koske uskonnollisten yhdyskuntien normaalia toimintaa. Myös kokoontumislain perusteella uskonnolliset yhdyskunnat ovat lähtökohtaisesti kokoontumisrajoitusten ulkopuolella. Siksi kirkossa on erikseen linjattu, että noudatetaan joka tapauksessa viranomaisten ohjeistusta ja piispa/tuomiokapituli antaa alueellaan samansisältöiset kirkon omat ohjeet.

Orimattilan seurakunnassa toimitaan 4.1.2021 asti seuraavasti:

Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset

Jumalanpalvelukset toimitetaan ilman läsnä olevaa seurakuntaa. Jumalanpalvelukset joko suoratoistetaan tai nauhoitetaan etukäteen. Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön. Tämä koskee myös perhejuhlia, kuten kastekahveja, hääjuhlia tai muistotilaisuutta. Kirkollisissa toimituksissa on henkilömäärän osalta mahdollista käyttää piispan luvalla pastoraalista harkintaa, josta lisätietoja ja ohjeistusta antaa kirkkoherra. Työsuojelullisista syistä henkilöstö ei osallistu yli 10 hengen yksityistilaisuuksiin. Myös pienemmissä tilaisuuksissa läsnäolo pidetään mahdollisimman lyhyenä. Kasvomaskia suositellaan käytettävän jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa.

Erilaisia juhla-ajan jumalanpalveluksia välitetään seurakunan YouTube-kanavalla suoratoistona tai nauhoitettuina, samoin mm. kaksi Kauneimmat joululaulut -tilaisuutta ja Eläinten joulurauhan julistus.

Muut tilaisuudet kirkossa

Ulkopuoliset yleisötilaisuudet kirkoissa perutaan 4.1.2021 saakka.

Ulkopuoliset tilaisuudet seurakuntatiloissa

Ulkopuolisten ryhmien ja perhejuhlien pitäminen seurakunnan tiloissa kielletään 4.1.2021 saakka. Tämä koskee mm. ulkopuolisten kuorojen toimintaa ja muistotilaisuuksia.

Kirkkoherranvirasto ja seurakuntatoimisto

Orimattilan kirkkoherranvirasto ja Artjärven seurakuntatoimisto suljetaan asioinnilta 4.1.2021 saakka. Toimistot palvelevat aukioloaikojen puitteissa puhelimitse ja sähköpostitse.

Diakonian vastaanotot

Diakonian vastaanottotoimintaa pyritään jatkamaan normaalisti, kuitenkin siten, että henkilörajoitukset, turvavälit, maskisuositus sekä käsihygienia huomioidaan. Seurakunta tarjoaa maskit vastaanoton asiakkaille.  Mahdollisuuksien mukaan toimitaan ajanvarauksella. Tiimillä paras osaaminen miettiä toimivia toimintatapoja.

Keskeytettävä toiminta

Pääsääntö on, että kaikki seurakunnan kokoava toiminta on tauolla 4.1.2021 saakka. Samalla kuitenkin kannustetaan toimimaan sähköisissä ympäristöissä (Teams, Zoom, Discord, Fabebook tms.) siltä osin, kun se on mahdollista. Saa kokeilla! Kasvatuksen työalojen toiminnassa on joulun ajan taukoa muutenkin.

Kotikäynnit

Välttämättömät kotikäynnit hoidetaan maskia käyttäen. Suositellaan maskia myös kohdattavalle henkilölle, jos suinkin mahdollista. Uusia syntymäpäiväkäyntejä ei sovita toistaiseksi. Onnittelut mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi puhelimitse, tai siirretään käynti myöhempään ajankohtaan.

Päätöksentekoelimet

Kokoontumisrajoitus ei koske seurakuntien lakisääteisiä luottamustoimielimiä. Varotoimenpiteenä toimielinten kokoontumisia voidaan harventaa ja päättää vain niistä asioista, jotka ovat pakollisia tai muuten kiireellisiä. Kokousjärjestelyissä on kiinnitettävä erityistä huomiota turvalliseen osallistumiseen. Kirkkolainsäädäntö ei tällä hetkellä mahdollista sähköisiä kokouksia.

Kasvomaskin käyttö

Tilanteissa, joissa on lähikontakteja, suositellaan seurakunnassa kasvomaskien käyttöä. Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 15-vuotiaille. Lähtökohtaisesti seurakuntalaiset huolehtivat itse oman kasvomaskin hankinnasta. Kasvomaskeja on kuitenkin tarjolla seurakuntalaisille, joille kasvomaskien kustannukset nousevat kohtuuttomiksi. Kasvomaskin käyttöä suositellaan seurakunnan työntekijöille käytettäväksi työpaikalla kaikissa tilanteissa ja työpaikalla liikuttaessa, ellei maskin käytölle ole terveydellistä estettä.

9.12.2020 17.29