Kuva.

Seurakuntavaalit Orimattilan seurakunnassa 

Seurakunnan suurimmista asioista päättävät seurakuntalaiset itse. Pääset vaikuttamaan Orimattilan seurakunnan tulevaisuuteen äänestämällä tai asettumalla ehdolle seurakuntavaaleissa. Seurakuntavaalit järjestetään joka neljäs vuosi, ja seuraavat seurakuntavaalit järjestetään marraskuussa 2022.

Seurakunnan ylin päättävä elin on kirkkovaltuusto, joka koostuu seurakuntalaisten sinne valitsemista luottamushenkilöistä. Orimattilan seurakunnan kirkkovaltuustoon valitaan 27 jäsentä vuoden 2023 alusta alkavalle nelivuotiskaudelle. Kirkkovaltuusto puolestaan valitsee kirkkoneuvoston, jonka toimikausi on kaksi vuotta. 

Tästä pääset seurakuntavaalien vaalikoneeseen

Vaalikoneesta et löydä kaikkien Orimattilan ehdokkaiden vastauksia, sillä osa ehdokkaista ei ole osallistunut vaalikoneeseen.

Tärkeät päivämäärät

Ehdokasasettelu päättyy 15.9.2022 
Mikäli et ole kirkon jäsen mutta ehdokkuus seurakuntavaaleissa kiinnostaa, liity kirkkoon ajoissa. Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu kirkon jäsen, joka on seurakunnan jäsen viimeistään 15.9.2022 ja täyttää 18 vuotta viimeistään 20.11.2022. 

Ennakkoäänestys 8.–12.11.2022
Ennakkoon voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan!

Varsinainen äänestyspäivä 20.11.2022
Vaalipäivänä voit äänestää vain oman seurakuntasi äänestyspaikassa. Äänestysaikaa on klo 11.00–20.00.

Kuka voi olla ehdokas seurakuntavaaleissa?

Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu kirkon jäsen, joka

*täyttää 18 vuotta viimeistään 20.11.2022

*on seurakunnan jäsen viimeistään 15.9.2022

*antaa kirjallisen suostumuksen ehdokkaaksi asettumisesta

*on kristillisestä vakaumuksestaan tunnettu

*ei ole vajaavaltainen.

Kristillisestä vakaumuksesta tunnettu -ilmaisu kertoo siitä, että henkilö kuuluu kirkkoon ja on sitoutunut rakentamaan yhteisön tulevaisuutta. Kristillinen vakaumus ilmenee kullakin ihmisellä omalla tavallaan.

Vajaavaltaisuus tarkoittaa Suomessa oikeudellista asemaa, jossa henkilöllä ei lähtökohtaisesti ole oikeutta itse hallita omaisuuttaan eikä tehdä sopimuksia tai muita oikeustoimia. Vajaavaltaisella tarkoitetaan alle 18-vuotiasta henkilöä sekä sellaista täysi-ikäistä henkilöä, joka on julistettu vajaavaltaiseksi.

Ehdokas ei voi olla oman seurakunnan viranhaltija tai työntekijä. Jos seurakuntasi kuuluu seurakuntayhtymään, tämän yhtymän tai siihen kuuluvan seurakunnan viranhaltija tai työntekijä ei myöskään ole vaalikelpoinen.

Tutustu kirkon vaalijärjestykseen

Papereita ja kyniä pöydällä ennakkoäänestyspisteellä lukiossa
Ennakkoäänestäjiä odotellaan vuoden 2014 vaalissa, äänestysmateriaali valmiina.

Seurakuntavaalit 2022

Seurakuntavaalit toimitetaan neljän vuoden välein. Marraskuussa valitaan 367 seurakuntaan yhteensä noin 8 000 uutta luottamushenkilöä. 

Seurakuntavaalit ovat ennen kaikkea paikalliset vaalit, joissa seurakuntalaisten joukosta valitaan henkilöt suunnittelemaan toimintaa seuraavalle nelivuotiskaudelle. Seurakuntavaaleissa pääset vaikuttamaan oman seurakuntasi tulevaisuuteen.

Mistä kaikesta seurakuntien luottamushenkilöt päättävät?

Tule ehdokkaaksi ja äänestämään sellaisena kuin olet – olet uskottu, toivottu ja rakastettu

Tavoitteena on saada jokaiseen seurakuntaan kaikenikäisiä, erilaisissa elämäntilanteissa olevia luottamushenkilöitä eri aloilta. Äänestäminen on hyvä tapa vaikuttaa oman seurakuntasi asioihin. Olemme kaikki tervetulleita kirkkoon ja äänestämään. Me kaikki olemme uskottuja, toivottuja sekä rakastettuja.

Tutustu vaalien teemoihin