REFORMAATIO 500 VUOTTA: ARMOA 2017!

Martti Luther julkaisi 95 teesiä anekaupan väärinkäytöksiä vastaan 31.10.1517.
Luther puolusti ajatusta armosta, josta ei voi tehdä kauppatavaraa.
Teesit käynnistivät reformaationa tunnetun tapahtumaketjun.
500 vuotta myöhemmin - vuonna 2017 - vietetään reformaation merkkivuotta ympäri maailman.

Katolinen munkki Martti Luther halusi korjata oman aikansa kirkon väärinkäytöksiä ja uudistaa kirkkoa. Raamattua lukiessaan Luther oivalsi armon merkityksen. Ihminen pelastuu yksin armosta, yksin uskosta, yksin Kristuksen tähden. Siksi merkkivuoden tunnus on Armoa 2017!

Luther piti tärkeänä, että kaikki ihmiset voisivat omalla kielellään lukea Raamattua ja laulaa virsiä. Reformaatio levisi varsin pian myös Suomeen: Mikael Agricola opiskeli Saksassa ja toi uudet ajatukset Suomeen. Mikael Agricola käänsi Uuden testamentin suomen kielelle, ja käännös julkaistiin vuonna 1548. Koko Raamattu julkaistiin suomen kielellä kuitenkin vasta sata vuotta myöhemmin vuonna 1642. Luterilainen kristillisyys on vaikuttanut merkittävästi suomalaiseen kulttuuriin, koulujärjestelmään ja hyvinvointiyhteiskuntaan. Reformaation merkkivuosi ja Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla sopivat hyvin samaan vuoteen.

REFORMAATION MERKKIVUOSI ORIMATTILASSA

Alkuvuoden kinkereiden aiheena on tänä vuonna "Reformaatio 500v: Armoa 2017!". Kinkereistä voit lukea lisää tästä. Kinkerivirsinä opetellaan virret 170, 261, 267 ja 949.  Saattaapa Enkeli taivaankin vilahtaa - ja hyvästä syystä. Kinkereille osallistujat saavat piispa Jari Jolkkosen kirjan Reformaation tarina.

"Tässä laulan enkä muuta voi!" on reformaation merkkivuoden virsilaulusarja. Seurakuntaveisuu on reformaation keskeisiä merkkejä: seurakunta laulaa itse, omalla kielellään. Maratonkin on kevyempi, kun sen suorittaa osissa! Siksi emme laula koko virsikirjaa alusta loppuun. Reformaatiovuoden virsilaulusarja koostuu kymmenestä tilaisuudesta pitkin vuotta (tammikuu-lokakuu), joissa lauletaan virsikirjamme virsiä teemoittain ryhmiteltynä. Tilaisuudet ovat vuoden mittaan seurakunnan eri tiloissa. Vuorossa olevan kanttorin johdolla tutustutaan virsiin ja lauletaan yhdessä.

Helatorstaina 25.5. vietetään kaikissa Suomen seurakunnissa merkkivuoden  juhlamessuja. Orimattilassa messua vietetään isossa kirkossa ko 14. Sen jälkeen on tarjoilua ja puistojuhla kaikenikäisille, puun istutus ja monenlaista muuta toimintaa kaikenikäisille. Artjärven kirkossa ei ole helatorstaina messua. Puistojuhlan kuvia voi katsella tästä. Puistojuhlan Luther-visaan voi perehtyä tässä.

Syyskaudella mietitään teesejä Suomi100- ja Armoa2017!-vuosien hengessä. Mitä me nyt väitämme? MItä me nyt tahdomme ja toivomme? Teesinäyttelyn avajaisia vietetään kirkossa tiistaina 31.10. klo 18. Teesit ovat kirkossa esillä 17.12. asti.

Syyskaudella on myös tasokas luentosarja Reformaation syksy. Tervetuloa kuulolle, keskustelemaan ja oppimaan!

Reformaation merkkivuoden logo