Uutislistaukseen

Risti avoimella kämmenellä

PÄIVITETYT KORONARAJOITUKSET ORIMATTILAN SEURAKUNNASSA 31.3.2021 asti

23.2.2021 15.56

PHHYKY:n 22.2.2021 tiedotteen mukaan alueen koronayhteistyöryhmä on päättänyt suosittaa aluehallintovirastolle nykyisten rajoitusten jatkamista maaliskuun loppuun. Etätyösuositus, kasvomaskisuositus yli 12-vuotiailla, maksimissaan kymmenen henkilön kokoontumissuositus ja aikuisten harrasteryhmien keskeytys jatkuvat maaliskuun ajan.

Orimattilan seurakunnassa toimitaan 31.3.2021 asti seuraavasti:

Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset

Jumalanpalvelukset toimitetaan ilman läsnä olevaa seurakuntaa. Sanajumalanpalvelukset Orimattilan kirkosta suoratoistetaan seurakunnan YouTube-kanavalla. Kanavalla jaetaan myös etukäteen tehtyjä nauhoituksia. Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu 10 henkilöön. Tämä koskee myös perhejuhlia, kuten kastekahveja, hääjuhlia tai muistotilaisuutta. Kirkollisissa toimituksissa (erityisesti hautaan siunaaminen, erikseen harkiten myös kaste ja avioliittoon vihkiminen) on henkilömäärän osalta mahdollista käyttää piispan luvalla pastoraalista harkintaa, lisätietoja antaa kirkkoherra. Työsuojelullisista syistä henkilöstö ei osallistu yli 10 hengen yksityistilaisuuksiin. Myös pienemmissä tilaisuuksissa läsnäolo pidetään mahdollisimman lyhyenä. Kasvomaskia suositellaan käytettävän jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa. Kasteeseen voi varata seurakunnan kaikkia kirkkoja, seurakuntakodin yläsalia ja Artjärven seurakuntakodin salia. Hetkimessuja vietetään sunnuntaisin Orimattilan ja Artjärven kirkoissa, Orimattilan kirkossa myös 4 x ke klo 18. Näihin ilmoittaudutaan kirkkoherranvirastolle ja seurakuntatoimistolle etukäteen. Jokaiseen Hetkimessuun voidaan ottaa kahdeksan seurakuntalaista. Maaliskuussa voidaan myös kokeilla messun toteuttamista ulkovaelluksen tapaan. Yksityisehtoollisen mahdollisuus kotona/laitoksessa on aina, kun henkilö ei terveydentilansa takia pääse kirkkoon.

Muut tilaisuudet kirkoissa

Ulkopuoliset yleisötilaisuudet kirkoissa perutaan 31.3.2021 saakka. Orimattilan kirkko on auki ja seurakunnan työntekijä on tavattavissa (ainakin) 28.3.2021 asti su klo 11-12, ma-pe klo 13-14 ja ti klo 17-18. Artjärven kirkon sunnuntaiaukiolosta tiedotetaan erikseen.

Rippikoulu

Hiihtoloman rippikoulu toteutetaan päiväkouluna seurakuntakodilla. Kesän leirien maaliskuun etukäteisviikonloppujen toteutustavat muokataan suosituksia vastaaviksi

Keskeytettävä toiminta

Pääsääntö on, että kaikki seurakunnan aikuisille suunnattu kokoava toiminta on tauolla 31.3.2021 saakka.

Jatkettava toiminta

Lasten ja nuorten harrastustoiminta samaan tilaan kokoontuen voi jatkua mahdollisuuksien mukaan turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Varhaiskasvatuksen päiväkerhot ja kouluikäisten harrastekerhot kokoontuvat seurakunnassamme näitä noudattaen. Näissä ryhmän kokoonpano on vakiintunut ja perustuu ennakkoilmoittautumiseen. Ryhmän koko on mitoitettava siten, että ryhmät eivät ole keskenään kontaktissa ja toteutettava tavalla, jossa lähikontaktit voidaan välttää tai ne vähenevät merkittävästi. Lasten, nuorten ja perheiden osalta kokeillaan kokoontumisrajoitukset huomioivia etukäteisilmoittautumiseen perustuvia yksittäistilanteita maaliskuussa.

Muu kuin seurakunnan järjestämä toiminta seurakuntatiloissa

Ulkopuolisten ryhmien ja perhejuhlien pitäminen seurakunnan tiloissa kielletään 31.3.2021 saakka. Tämä koskee mm. ulkopuolisten kuorojen toimintaa ja muistotilaisuuksia.

Kirkkoherranvirasto ja seurakuntatoimisto

Orimattilan kirkkoherranvirasto ja Artjärven seurakuntatoimisto pysyvät suljettuna asioinnilta 31.3.2021 saakka. Toimistot palvelevat aukioloaikojen puitteissa puhelimitse ja sähköpostitse.

Diakonian vastaanotot

Diakonian vastaanottotoiminta jatkuu maanantaisin klo 9.30-10.30 virastolla ja keskiviikkoisin klo 13-14 kirkossa niin että henkilörajoitukset, turvavälit, maskisuositus ja käsihygienia huomioidaan. Seurakunta tarjoaa maskit vastaanoton asiakkaille.  Tapaamiselle voidaan myös sopia aika erikseen.

Kotikäynnit

Jos työntekijä tarkan harkinnan jälkeen käy seurakuntalaisen kotona, hän käyttää kasvomaskia. Suositellaan maskia myös kohdattavalle henkilölle. Vierailuaika on lyhyt, eikä sisällä kahvittelua. Varsinaisia uusia syntymäpäiväkäyntejä ei sovita toistaiseksi. Onnittelut mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi puhelimitse (mahdollisesti lisäksi pistäytyminen turvavälein ja kasvomaskein ulko-ovella) tai siirretään käynti myöhempään ajankohtaan.

Päätöksentekoelimet

Kokoontumisrajoitus ei koske seurakuntien lakisääteisiä luottamustoimielimiä. Varotoimenpiteenä toimielinten kokoontumisia voidaan harventaa ja päättää vain niistä asioista, jotka ovat pakollisia tai muuten kiireellisiä. Kokousjärjestelyissä on kiinnitettävä erityistä huomiota turvalliseen osallistumiseen. Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan kirkkolainsäädännön uudistaminen niin, että sähköiset kokoukset olisivat mahdollisia.

Kasvomaskin käyttö

Tilanteissa, joissa on lähikontakteja, suositellaan seurakunnassa kasvomaskien käyttöä. Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille. Lähtökohtaisesti seurakuntalaiset huolehtivat itse oman kasvomaskin hankinnasta. Kasvomaskeja on kuitenkin tarjolla seurakuntalaisille, joille kasvomaskien kustannukset nousevat kohtuuttomiksi. Kasvomaskin käyttöä suositellaan seurakunnan työntekijöille käytettäväksi työpaikalla kaikissa tilanteissa ja työpaikalla liikuttaessa, ellei maskin käytölle ole terveydellistä estettä.

 

Kuva: Kirkon kuvapankki