Miksi?

Kenenkään elämä ei ole vaivatonta. Toisen kipu ja haavat näkyvät ulospäin, toinen kantaa niitä hiljaa sisällään.  Toisen elämää varjostavat tummat pilvet jo matkan alussa, toisen taivaalle niitä kerääntyy yllättäen ja varoittamatta. Jokainen kohtaa kriisejä. Avioero, työttömyys, onnettomuus, terveyden tai talouden romahtaminen, menetys, pettymys. Niidenkin jälkeen elämä jatkuu. Kriisi voi olla uhka, mutta se voi olla myös mahdollisuus johonkin uuteen. Pimeän yön jälkeen tulee aamu, vaikkei yöllä siihen jaksa luottaakaan. Jokainen kohtaa kipua ja sairautta - omaansa tai läheistensä. Jokainen kohtaa kuoleman, suurimman surun - omansa varmasti, läheistensä sitä ennen monta kertaa.

Miksi-kysymykseen ei ole vastausta. Silti saa kysellä ja pohdiskella. Saa käpertyä suruun ja aikanaan taas lähteä liikkeelle. Saa pyytää apua ja saa olla heikko. Älä jää yksin.

Elämä ei ole ihmisen varassa. Elämämme ja kuolemamme ovat Jumalan käsissä. Hänelle saa itkunsa itkeä, hän kestää katkeruutemme ja vihamme, hän on kärsivällinen kyselyjemme ja syytöstemme edessä. Emme luota sattumaan tai sokeaan kohtaloon, luotamme Jumalaan. Emme huuda pimeyteen ja tyhjyyteen, huokaamme Jumalalle.

Jos kaipaat kuuntelijaa, ota rohkeasti yhteyttä oman seurakunnan työntekijöihin. Palveleva p uhelin, Palveleva netti ja Kirkko Suomessa chat ovat kirkon yhteisiä kuuntelun ja luottamukssellisen keskustelun paikkoja.

Kirkon Palveleva puhelin päivystää su-to klo 18-01, pe ja la klo 18-03 numerossa 010190071. Päivystäjät ovat tehtävään valittuja koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä. Voit soittaa nimettömänä.

Kirkon Palveleva netti on suojattu palvelu, jossa on mahdollisuus keskustella tehtävään koulutettujen vapaaehtoisten ja kirkon työntekijöiden kanssa. Viestiisi vastataan muutaman päivän kuluessa.

Kirkko Suomessa chatissa toimivat myös seurakunnan työntekijät sekä koulutetut vapaaehtoiset. Keskustelut ovat kahdenkeskisiä ja käyttäjä näkyy päivystäjälle anonyymina. Chat on tietoturvallinen, eivätkä keskustelut tallennu mihinkään.

Kaikissa näissä palveluissa päivystäjillä on ehdoton vaitiolovelvollisuus.

Pääset palveluihin alla olevista kuvakkeista.

Kuvassa sadepisaroita ikkunassa.

Onko perhettänne kohdannut suru, vakava sairaus tai kuolema? Otamme osaa. Seurakunnan työntekijät ovat kuulolla kun haluat jonkun keskustelukumppaniksi tai vain vierellesi tämän kaiken keskelle.

Suru, kriisi

Erityisesti hyvin läheisen ihmisen kuoleman tapahtuessa lapset tarvitsevat erityistä tukea ja huomiota.

Lapsi ja kuolema

Kun itsemurhan tehneen läheinen on kohdannut asiaan liittyvät, usein ristiriitaiset tunteet, löytyy itse suruprosessille enemmän tilaa.

Itsemurhan tehneen läheiset kohtaavat vaikeita kysymyksiä

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö

Oma tai läheisen ihmisen vakava tai parantumaton sairaus pysäyttää. Mitä nyt on edessä? Kuinka tästä selvitään?

Kirkon työntekijät sairaiden rinnalla