Taloudellinen apu

Ensijainen taloudellisen avun antaja paikkakunnalla on kaupungin sosiaalitoimi. Diakoniatyön antama taloudellinen apu on aina harkinnanvaraista. Se on sosiaalitoimen antaman toimeentulotuen jälkeen toissijaista, tilapäistä ja kriisitilanteissa annettavaa. Seurakunnan diakonia-avustus ei korvaa yhteiskunnan ylläpitämää perusturvaa kansalaisille. Diakoniatyön periaatteiden mukaan taloudellinen apu kohdistetaan heille, jotka eivät muuten tule toimeen omilla tuloillaan ja muualta saamallaan avulla. Käteistä rahaa ei anneta avunpyytäjälle eikä hänen tililleen. Lainaa ei myönnetä.

Diakoniatyön avustusvaroista maksetaan harkinnanvaraisesti asiakkaiden laskuja tai osia niistä. Velkoja, sakkoja ja ulosotossa olevia laskuja ei makseta. Apu voi myös olla ruoka-apua. Sillä on kaksi muotoa. Ensinnäkin Orimattilan seurakunta ostaa Lahden ruokapankilta ruokaeriä kahden viikon välein. Ruokaerän noutolupa myönnetään asiakkaalle harkinnan jälkeen vähävaraisuuden perusteella. Toiseksi, myös maksusitoumuksia paikallisiin kauppoihin (S-market, K-supermarket ja Artjärven Sale) annetaan diakoniatyöntekijän harkinnan mukaan. Maksusitoumuksilla ei voi hankkia lehtiä, tupakkaa, alkoholia tai eläinten ruokaa. Jos maksusitoumusta käytetään väärin, sen saaminen jatkoss voidaan evätä.  Maksusitoumuksen suuruuteen vaikuttaa avustettavan tilanne ja perheen koko.

Avunpyytäjälle voidaan myöntää myös lupa hakea tarvitsemaansa tavaraa seurakunnan kirpputorilta.

Ryhmän tuki

Seurakunnassamme kokoontuu erilaisia vertaisryhmiä. Samassa elämäntilanteessa olevat ovat toisilleen hyvänä tukena ja ymmärtävät usein sanoittakin toisiaan.

Diakoniavastaanotto

Diakoniavastaanotto on maanantaisin klo 9-10 ja torstaisin klo 13-14 diakoniatoimistossa. Se sijaitsee kirkkoherranviraston yläkerrassa, os. Pappilantie 1.  Artjärven diakoniavastaanotto on keskiviikkoisin klo 9-10 Artjärven seurakuntakodilla. Vastaanotolla tapaan jonkun seurakunnan diakoniaviranhaltijoista.